Milyen a vércsoportja? Nagyobb valószínűséggel betegíti meg a koronavírus, ha A-s vércsoportú

koronavírus A vércsoport

Újabb adatokkal szolgált az a nagy, több százezer páciens részvételével zajló kutatás, amely a Covid–19 és a vércsoport típusa közti kapcsolatot vizsgálta. Az eredmények megerősítették, hogy nem egészen mindegy, kinek milyen a vércsoportja.

A koronavírus-járvány tavaszi hulláma óta egyre többet tudni a kórokozóról, mostanra pedig még több ismeretünk van róla. Egy nagy nemzetközi kutatás például a vércsoport típusánál talált érdekes és aggasztó kapcsolatot, egy újabb pedig megerősítette: tényleg számít, kinek milyen a vére, az A-sok ugyanis nagyobb valószínűséggel produkálnak pozitív mintát. Ezzel szemben a 0-s csoportúak rezisztensebbek a kórokozóval szemben, vagyis őket – a tudósok eddigi vizsgálatai alapján – kisebb eséllyel fertőzi meg a pandémiát okozó SARS-CoV-2.

Az IFLScience által idézett kutatás összesen több mint egymillió páciens genetikai adatainak elemzésével zajlott, két ütemben, az amerikai székhelyű 23andMe biotechnológiai cég vezetésével. A kutatók egy négyhónapos vizsgálati periódus után, júniusban közölték első, előzetes eredményeiket (akkor még 750 ezer minta áttekintésénél jártak). Az újabb tájékoztatóra azért került sor, mert a tudósoknak még több információ került a birtokukba, ez pedig segítheti például a vakcinafejlesztést is. Az újabb eredmények alapján pedig az látszik, hogy

a 0-s vércsoportúak esetében 9-18 százalékkal kevesebben voltak azok, akiket pozitívra teszteltek az új koronavírusra.

A kutatók szerint a jelenség a vérben jelenlévő antitestekkel magyarázható, a két vércsoport ugyanis ebből a szempontból is különbözik: az A-s vér plazmáiban B típusú antitestek képződnek, a B-nél pedig anti-A típusúak. Ezzel szemben a 0-s csoportúak vérében mind az anti-A, mind az anti-B megtalálható. (Korábbi kutatások arról számoltak be, hogy az anti-A testek képesek gátolni, vagy akár blokkolni a vírus gazdasejthez való kötődését.) A kutatás eredményei ugyanakkor továbbra is külső ellenőrzésre várnak.

Forrás: HVG

Marketing munkákat végezte: www.ezmarketing.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük